Behandling

Hur behandlas afasi?

Den som fått afasi behöver daglig träning, ett par timmar per dag. Tyvärr så uppfylls detta nästan aldrig av den svenska sjukvården. Det finns inga läkemedel som ”botar” afasi. Vad som behövs är professionell träning med en logoped.

Det bästa som erbjuds i Sverige

är ett par folkhögskolor som har Afasilinje.

Med eller utan internat. Titta och jämför.

I Kristianstad finns daglig verksamhet på Afasifyren. Hemsida

Din lokala afasiförening anordnar träningar och möten.

REHAB utomlands i t.ex. Spanien

jag återkommer om detta.

Vad kan jag göra själv?

Som anhörig kan du göra mycket.

Afasipatienter kan ha olika problem. Ofta i kombination med förlamning på höger kroppshalva, minnesförluster och problem med korttidsminnet.

Av egen erfarenhet så tror jag att musik är en viktig stimulans. En person som låg på intensiven förklarade att hon höll på att bli tokig av maskiner som pep. Hon trodde det var ett element som förde oljud och hon höll på att bli galen.

När sambon låg på intensiven så spelade jag Vivaldis fyra årstider på en CD spelare (ja, det var mer än tio år sedan). Efter intensiven blev det mer blandat via en iPod som kunde rymma mycket mer musik. Jag la fokus på svensk musik och svenska visor, fortarande Vivaldi men även hennes favoritband Queen.

FÖRLAMNING

Min sambo var förlamad i båda sidor efter en massiv hjärnblödning. Min tanke var att problemet sitter i hjärnan och inte i kroppen. Det ställe som det finns flest känselnerver är i fingertopparna och tåspetsarna.

Jag bearbetade fingerblommorna med ett finger i taget. Tryckte lätt på fingerblomman för att lyfta hennes finger. När jag släppte föll det direkt ner igen. Men efter många försöke så stannade fingret uppe ett par sekunder för att sedan sakta sjunka ner igen.

Proceduren upprepades på alla fingrarna, en i taget. Jag tror att nervsignalerna letade sig upp till hjärnan och hjärnan fick själv lista ut hur den skulle hantera detta.

Jag masserade tårna men kunde inte använda samma teknik som på fingrarna.

Efter 6 månader på sjukhus så blev det dags att åka hem.

 

REHAB HOS PRIVAT SJUKGYMNAST

Någor som inte sägs varken från reginonen eller kommunen är att du kan gå till en sjukgymnast med neurologisk utbildning och få rehab om du har förlamning i höger kroppshalva. Det ingår i högkostnadsskyddet viket innebär i många fall att det blir helt gratis. Fråga först att de har avtal med regionen och att de har neurologiskt utbildad sjukgymnast.

 

MEMORY

Att spela spel är en rolig inlärningsmetod. Memory eller picture pair. Man har massa bildkort där två kort har samma motiv. Man ska lyfta på två kort, är det samma motiv så tar man dem. Med Afasi så ska man tala om vad kortet föreställer (t.ex. bil, båt, flygplan) det finns olika spel med typer av motiv. Detta tränar också minnet, var låg nu fotbollen?

Min sambo som hade svårt med orden hade lätt för att hitta paren. Det blev då en stimulans att vinna.

 

MINNET

Ett minne består av en kombination av sinnen, syn, ljud, lukt, känslor, plats med mera. Efter en hjärnskada kan pusselbitarna finnas kvar i hjärnan men koordinatorn kan vara skadad. Men det går att återskapa.

Min sambo kunde inte säga vad hon jobbade med, hon visste inte var eller vad. Så jag bokade in en fika på hennes jobb. Hon jobbade på lasarettet på 5 våningen. När vi kom till entrén frågade jag henne vart vi skulle gå. Hon visste inte. Vi tog hissen upp, kom till avdelningen. Hon fick träffa arbetskamrater och det blev en fika och en rundtur på avdelningen hennes gamla kontor, med mera.

Efter besöket säger hon

— Nu kommer jag ihåg allt.

Tips! Har ni gamla videofilmer. Titta på dem tillsammans. Minnen kan återupplivas. Fotoalbum är också bra. Nu förtiden finns ju många filmer och bilder digitalt.

 

DET KOMMER MERA. Senast uppdaterad 2021-12-22

 

Bli medlem

Enskild 300:-/år
Hela familjen 450:-/år

Sundsgårdens Afasilinje

FILMER

Mathilda om afasi


Albert om DLD


Moritz om digitalisering


Skip to content